Ex machina

 

Ex Machina är en amerikansk sci-fi långfilm som släpptes 2014. I den filmen här får vi följa Caleb, en programmerare som har vunnit en tävling och får arbeta tillsammans med geniet Nathan. Tillsammans ska de utveckla världens första AI.

Regissören Alex Garlands

Ex Machina är Alex Garlands debut som regissör. Men vem är Aex Garland? Han är en av de bästa manusförfattarna under det senaste decenniet. Bland annat har han skrivit The Beach, med Leonardo Dicaprio som huvudroll. Men även filmer som 28 dagar senare, och den underskattade filmen Sunshine. Han arbetar ofta i en duo med regissören Danny Boyle, men med Ex Machina fick han äntligen sitt genombrott på egen hand. Vad Garland är otroligt skicklig på är att skapa miljöer isolerade från världen med med karaktärer som representerar kärnan i vad det innebär att vara människa. Tänk på hippiegruppen i The Beach, de isolerade städerna i filmen Days, och rymdfärjan i Sunshine. Ex Machina är inget undantag till regeln, tvärtom känns den stundvis än mer isolerad än hans tidigare filmer.

Filmens karaktärer och handling

Filmens handling centrerar kring den unga, men briljante, programmeraren Caleb som spelas av skådespelaren Domhnall Gleeson. Han deltar i en programmeringstävling via internet och vinner. Som första pris får han resa och arbeta med grundaren av företaget som heter Nathan. Efter en lång resa når Caleb äntligen fram till Nathans lyxvilla som är avskilt från resten av samhället djupt inne i en bergskedja. Kontrasten mellan de två karaktärerna är tydlig. Caleb är en säker, smal, och osäker programmera medan Nathan är fysiskt aktiv, och dominant. De två kommer däremot överens då de bägge programmerar. Efter deras första korta möte berättar Nathan varför han har bjudit in Caleb till hans hus: för att testa världens första artificiella intelligens. Den här artificiella intelligensen går under namnet Ava, spelad av Alicia Vikander. som gjorde en succé i filmen A Royal Affair, porträtteras här i form av en robot i mänsklig skepnad. Trots att hon är en mänsklig robot är hon stommen i filmen. Nästan hela filmen utspelar sig i Nathans villa, och med de tre ovannämnda karaktärerna i filmen är det inte mycket som driver den framåt förutom de starka skådespelarinsatserna. Utan dessa, skulle filmen helt enkelt inte fungera. Som tur är, är de fantastiska.

Kombinerar visuella effekter med stark musik

Filmen lyckas även väldigt väl med sina visuella effekter och minimalistiska men otroligt kraftfulla musik. Kombinera dessa element och du får precis det Ex Machina handlar om. Och det är den fundamentala frågan om mänskligheten, våra förmågor, styrkor och begränsningar. Hur vi ska fortsätta vår strävan efter utveckling. Många lämnade filmen med en biter smak i munnen, inte för att den inte var bra, utan för att den väcker så många frågor om oss som människor och vad framtiden kommer att ge. Med dessa frågor i åtanke påminner filmen i viss mån om andra sci-fi filmer som 2001, Solaris, Moon och Sunshine. Om du gillar sci-fi, är det här en film du inte vill missa.

 

Kombinerar visuella effekter med stark musik