Filmen med flest priser

Film utgör en stor del av dagens populärkultur, och är ett massmedium som når ut till de allra flesta människor runtom världen. Det finns något för alla, oavsett om man är sugen på en nagelbitande skräckfilm framför en bioduk eller en romantisk komedi framför datorn i soffan. På grund av det stora utbudet kan det ibland kännas svårt att välja vilken film man ska titta på. För att vara säker på att hitta en bra film att se på, är tips är att leta efter filmer som vunnit utmärkelser. I Sverige är Guldbaggegalan den kanske allra populäraste filmgalan, och i världen är Academy Awards (Oscarsgalan) den mest omtalade.

Oscarsgalan

Oscarsgalan är en amerikansk gala som funnits sedan 1929 och delas årligen ut av akademin American Broadcast Company. Den är så pass omtalad att ett Oscarspris anses vara det mest prestigefyllda priset man kan vinna inom film. På Oscarsgalan går det att vinna en rad olika utmärkelser, till exempel bästa regi, bästa kostym och bästa foto. Även om galan är amerikansk och de flesta filmer är engelsktalande finns det utrymme för utländska filmer att vinna priser. Det finns tre filmer som tillsammans ligger i topp vad gäller antalet vunna Oscarspriser: Både ”Ben-Hur”, ”Titanic” och ”Sagan om konungens återkomst” har alla vunnit elva Oscars vardera.

De mest prisbelönta filmerna

De mest prisbelönta filmerna
De mest prisbelönta filmerna

”Ben-Hur” är en film från 1959 regisserad av William Wyler. Den hyllade filmen är en action och drama film baserad på en roman skriven av Lew Wallace. Filmen utspelar sig under Jesus tid och handlar om en judisk prins vid namn Judah Ben-Hur som återförenas med sin barndomsvän. Filmen har totalt vunnit elva Oscars inom kategorier såsom bästa manliga huvudroll (spelas av Charlton Heston), bästa kostym, bästa regi med flera.

”Titanic” är en annan film med lika många Oscarspriser. Det är en film som de flesta känner till, och om man inte har sett den har man antagligen hört talas om den. Titanic hade premiär år 1997 i USA, och när den skapades var det den dyraste filmen som någonsin producerats. Filmen är baserad på en verklig händelse, fartyget RMS Titanic som sjönk. Filmen utspelar sig på den båten, med Leonardo DiCaprio (Jack) och Kate Winslet (Rose) som huvudroller. ”Titanic” har totalt blivit nominerad för 14 utmärkelser och vunnit elva av dem, och vann priser inom kategorier såsom bästa regi, bästa film och bästa kvinnliga huvudroll.

Den sista filmen som totalt vunnit elva Oscarspriser är ”Sagan om konungens återkomst”, som hade premiär år 2003. Filmen är en äventyrsfilm och är baserad på boken ”Sagan om ringen”, och är den tredje delen av ”Härskarringen”. Även denna film vann pris för bästa film, vilket ansågs vara unikt då det var den första filmen som fått denna utmärkelse i sin genre. Exempel på andra utmärkelser som filmen vann är bästa regi, bästa manus och förlaga samt bästa filmmusik. Om man är intresserad av att veta mer om vilka filmer som vunnit utmärkelser på årets Oscarsgala, samt hitta information om var man se på dem (t.ex. på bio eller streamingtjänster) kan man klicka här.