Filmrecension: Black Panther

Det är svårt att slå det här. Black Panther har mycket talar för att det kommer bli en av de mest populära Marvel-filmerna genom tiderna. Banbrytande med en futuristisk afro-vision och lika stark och häpnadsväckande CGI som du kan föreställa dig så lever filmen sannerligen upp till varumärket. Men som tur är, så är det inte enbart det visuella som filmen imponerar med. Men även om filmens handling är stark finns det fortfarande vissa frågetecken som väcks efter att man har sett den. Men trots det har filmen sålt stort runt om i världen och enligt Disney är det den mest välbesökta filmen under 2018 hitintills.

Filmens bakgrund

Filmens music har skapats av Ludwig Göransson och Kendrick Lamar vari de kombinerar afrikanska slingor med det morrande ljudet från tigrar. Men, till skillnad från många andra Marvel-filmer utspelar sig Black Panther i en isolerad värld. Det finns ingen Hulk, Tony Stark eller Captain America i den här filmen. Den närmaste referensen vi får till Marvel-universumet är när fadern till T’Challa omnämns i filmen. Han var nämligen en av karaktärerna i Captain America: Civil War, och var även delaktig i Avengers: Age of Ultron. T’Challa som är filmens huvudkaraktär ärver kungatronen i landet Wakanda, ett undangömt högteknologiskt rike som har gömt sig undan från resten av världen. T’Challa axlar sedan rollen som Black Panther, tillsammans med en skottsäker krigsutrustning som har byggts av hans geniala syster Shuri. Till T’Challas hjälp har han Wakandas starkaste krigare Okoye som med ett spjut kan göra massiv skada mot sina fiender.

Brister i handlingen och CGI

Peril kommer från Andy Sekris, en sydafrikansk krigare som ser ut som att han äter glödlampor till frukost plus att det självklart finns en utmanare till tronen: Erik Killmonger. Det är T’Challas kusin – som han själv aldrig visste att han hade. Och det här är filmens svaga punkt. Eriks bakgrund och historia lyckas aldrig riktigt förklara han hat mot T’Challa och varför han blir en sådan argsint karaktär i filmen. Vi vill veta mer om honom helt enkelt! Dessvärre hamnar filmen också i den traditionella Marvel-fällan: i kombination med episka slagsmål, attackerande noshörningar och flygande scener så blir det en överväldigande dos av CGI-scener lite för mycket. Det är svårt att greppa tag i allt som händer.

Andy Sekris

Kritikerrosad och prisbelönt

Trots det lyckades Marvels film om superhjälten Black Panther sälja ut alla sina visningar runt om i världen. Ryan Cooglers efterlängtade film drog in över 20 miljoner kronor på sin öppningsdag den 13:e februari, vilket enligt Disney gör det till den högst säljande filmen det här året. Filmen har fått positiv kritik från flera olika håll bland annat från hemsidan Rotten Tomatoes som ger den hela 98%. Är den värd att se? Ja! Det är svårt att se hur den här filmen inte kommer att vinna priser under året. Kombinationen av en banbrytande film där man får följa ett högteknologiskt land i Afrika har aldrig tidigare producerats. Det säger en del om vår samtid.