Inception

 

Det sägs att Christopher Nolan spenderade tio år i att skriva på manuset för filmen Inception. Det kan inte ha varit något annat än konstant koncentration, lite som att spela schack med en ögonbindel, samtidigt som man balanserar på en lina mellan två skyskrapor. Filmens huvudkaraktär testar en ung arkitekt att skapa den perfekta labyrinten, och Nolan testar oss tittare med sin egen labyrint. Vi måste helt enkelt lita på honom att han kan leda oss genom den, även om vi stundvis finner oss förvirrade och borttappade under filmens gång. Men en sak är säker: Nolan måste ha skrivit om sitt manus gång på gång, för att slutligen landa i en film som lever kvar hos oss under en väldigt lång tid.

Förvirrande och intresseväckande

Filmens handling kan antingen berättas i ett par meningar, eller inte berättas alls. Det här är en film om är immun mot spoilers. Varför? Jo, för även om du vet hur de slutade, hade det inte spelat någon roll alls om du inte visste hur du kom dit. Och att berätta hur du kom dit skulle bara få dig att tappa hakan, om den inte slutade. I centrum för filmen är e process, om att slå din väg genom lager, efter lager av verklighet och dröm. Men också verkligheten inom en dröm, och drömmar utan verklighet. Hängde du med? Oroa dig inte, det gjorde inte jag heller första gången jag såg filmen. Det krävs en jonglör av kaliber för att ha så många bollar i luften samtidigt. Men Nolan är känd för att skapa förirrande filmer. Kommer du ihåg Memento. Berättelsen om en man med en minnesförlust, och handlingen berättades från slutet, till början. Kanske var det bara uppvärmningen inför Inception.

En dröm… i en dröm… i verkligheten?

Precis som hjälten i filmen, kan vi som tittare inte heller vara övertygade om kopplingen mellan tid och upplevelse. Vi kan aldrig riktig förstå relationen mellan tiden i en dröm, och riktig tid. Visst, vi förklaras att du aldrig kan komma ihåg början av en dröm, och att en dröm som tar flera timmar egentligen bara tar ett par minuter. Men om du inte vet att du drömmer. Och tänk om du är inne i någon annans dröm? Hur kopplas din dröm ihop med hans? Vad vet du egentligen om… någonting alls?

Filmens handlings

Men handlingen är som följande: Cobb – spelad av Leonardo DiCaprio – en tjuv i en närliggande framtid. Han är den bästa av de bästa. Han infiltrerar andra personers tankar och stjäl deras idéer. Nu blir han anlitad av en ondskefull miljardär med ett annat syfte. Han vill introducera en tanke hos sin konkurrent, istället för att stjäla en tanke. Det har aldrig gjorts förut då vårt minne stöter ifrån okända tankar som vårt immunförsvar stöter bort sjukdomar. Men miljardären erbjuder Cobb någonting han inte kan tacka nej till: att han tilläts träffa sin fru och sina barn igen.

Cobb samlar ihop sitt team och härefter får man i ett actionfyllt drama följa hans planerade och utförande av något som kan sammanfattas i ett mästerverk. Vi möter de han kommer att jobba med:  Arthur, Eames, Yusuf, och den nya medlemmen: Ariadne. Ariadne är en brilliant ung arkitekt som ska hjälpa honom att bygga en labyrint inne i offrets minne.