James Cameron

James Cameron är född i Ontario Kanada och är som filmregissör, filmproducent och manusförfattare mest känd för gemene man efter filmerna Alien, Titanic och Avatar år 1979 respektive 1997 och 2009.

Karriären

Genom att arbeta med specialeffekter startade James Cameron sin karriär i Hollywood, han arbetade sig därefter uppåt och Piraya II- de flygande mördarna 1981 blev Camerons första uppdrag som regissör. Filmen Terminator med skådespelarna Arnold Schwarzenegger och Linda Hamilton hade han arbetat med under flera år och när den väl kom ut 1984 blev den direkt en succe.  2 år senare tog han på sig arbetet med att både skriva manus, regissera och att producera uppföljaren av filmen Alien-återkomsten, även denna gång lyckades Cameron stort och även denna film blev en kassa succe. I snabba drag arbetade Cameron därefter med filmerna Avgrunden och uppföljaren av Terminator. I uppföljaren Terminator 2- domedagen, använde Cameron sina kunskaper i specialeffekter och tillslut blev filmen världens dyraste film att producera. I slutändan drog den in över 500 miljoner svenska kronor och Cameron fick också flera Oscars som belöning för det hårda arbetet med filmen.

De följande två år arbetar Cameron hårt med att färdigställa filmen Titanic som tillslut har premiär i december 1997 och första helgen drar filmen in ofantliga summan 28 miljoner dollar. Fram till 2010 var Titanic den mest inkomstbringande filmen någonsin och drog tillslut in hisnande 1,8 miljarder dollar och under Oscarsgalan 1998 så vann filmen 11 stycken Oscars. Det är svårt att föreställa sig att Cameron på något sätt skulle kunna återskapa succen, men under sommaren 2007 startades projektet med filmen Avatar som tillslut skulle krossa alla Camerons tidigare succeer med råge. Filmen Avatar spelades in med en budget på 237 miljoner dollar och Cameron hade själv varit med och utvecklat den avancerade 3D tekniken som används i filmen. Själva inspelningen tog 2 år och Avatar med premiär i december 2009 slog rekord i mest inkomstbringande film någonsin redan under första månaden på bio.

Cameron på ett personligt plan

Suzy Amis

Under 2012 blev han en av tre personer som med en specialbyggd ubåt tog sig ner på 10 898 meters djup i stilla havet. Botten nåddes av ubåten efter en 2 timmar och 36 minuter lång resa ner i havets djup och genom ett tweet på twitter delade han med sig av sin känsla av att befinna sig så djupt ner på botten. Cameron som sedan långt tidigare har ett stort intresse av havets djup spenderade flera timmar nere i djupet för att sedan ta den 70 minuter långa resan upp mot ytan. Cameron beskrivs som en envis och ibland en svår människa att komma överens med men efter att ha varit gift 4 gånger tidigare hittar han tillslut kärleken i Suzy Amis. För tillfället arbetar han vidare med uppföljaren till Avatar men premiären har fortsatt att bli uppskjuten under ett flertalet tillfällen. Filmfantaster världen över väntar spänt på att filmen snart ska bli färdig, frågan är, blir den en lika stor succe som de tidigare storfilmerna?