Kända filmer under 1980-talet

När du tänker på 80-talet kommer du säkert att tänka på ett par saker. Axelvaddar, stora frisyrer, och banala handlingar. Men, årtiondet har mer att erbjuda än de stereotypiska saker vi ofta associerar med 80-talet. Det var också en era för klassiska filmer som förändrade filmindustrin för evigt. Här kommer vi att lista tre av våra favoritfilmer. Top Gun, After Hours och The Shining. Tre filmer som på olika sätt visade vilken styrka som låg i 80-talsfilmerna.

Top Gun

Top Gun

Pilotglasögonen, blondiner med de största frisyrerna du kan tänka dig, den våghalsiga galningen Tom Cruise och det homoerotiska volleyboll-laget. Väldigt få filmer representerar 80-talet bättre än Top Gun. I det här klassiska action-dramat får vi följa stridspiloter med stridsscener uppe i luften som fortfarande får oss att häpna. Många av oss har fortfarande den här filmen i en speciell plats i våra hjärtan. Och det är svårt att veta om det beror på att den var så otroligt bra, eller så otroligt fånig. De bra scenerna är verkligen så otroligt bra samtidigt som de dåliga är hänsynslöst dåliga och lämnar oss med skämskudden upptryckt i ansiktet. Vi skäms när de i barscenen – ni vet vilken vi menar – där de ska försöka förföra en grupp tjejer. På gott och ont lämnar Top Gun oss med en känsla som är svår att tvätta bort. Kanske är det därför den fortfarande lever kvar som en klassiker. 2016 fyllde filmen 30 år, och den fortsätter att leverera år efter år.

 

After Hours

Marcin Scorsese. Känd för klassiker som Maffiabröder och Casino. Men även välrenommerad för sina mörka skildringar av de två huvudpersonerna i filmerna Raging Bull och Taxi Driver. Därför är det svårt att se Martin Scorsese regissera en komedifilm. Japp, det hände under 80-talet. Och det visade sig i den fantastiska filmen After Hours som släpptes 1985. Genom att använda sig av New York som den ultimata scenen för en actionkomedi får man följ skådespelaren Griffin Dunne i rollen Paul Hackett. En man i överklassen som endast vill spendera så mycket tid som möjligt med hans nya kärlek. Istället följer en natt av romans, rånscener, jakt, och punk-rock-frisyrer. Det är en fartfylld natt från helvetet som lämnar en full i skratt. Hans förväntan om kvällen kontra den faktiska utkomsten är var vi hittar komiken.

After Hours

The Shining

The Shining

Filmens premiss låter lika skrämmande idag som den gjorde 1980. En man accepterar ett jobb som lokalvårdare av ett gigantiskt hotell i Colorado under vintern. Han flyttar in dit med sin fru och två barn just när vintern sveper in över landskapet. Men hotellet är en grogrund för ondskefulla krafter. Vare sig du väljer att läsa in i filmens våldsamma scener som en symbol för folkmordet på ursprungsbefolkningen, folkmordet under världskriget eller den stundvis oförståeliga ondskan på vår planet är upp till dig. Men vad som inte är upp till dig är rätten att inte bli skrämd. Musiken smälter samman med det intensiva kameraarbetet som kombinerat producerar kraftfulla bilder. För visst kommer du ihåg scenen med kvinnan i badrummet, tvillingarna, eller när sonen cyklar genom korridorerna på sin trehjuling.