Maffiabröder

Martin Scorseses mästerverk som Henry Hill, en man som växte upp med en dröm om att vara med i maffian, upptäckte barskt att det livet inte var allt han ville ha. Maffiabröder har länge betraktats som en av de bästa maffiafilmerna som någonsin har skapats, och den har även hyllats som en av 90-talets bästa filmer.

Personlig reflektion

Den ligger högt på min lista av de bästa filmerna någonsin och varje gång jag ser om den kan jag inte sluta att bli förundrad över hur bra handlingen, skådespelarna och de visuella effekterna är. Det är en sådan film som är så fantastisk att när man tittar klart på den så undrar man vad man egentligen har missat. För så bra kan väl ingen film vara? I den här recensionen kommer jag att göra en kritisk granskning av Maffiabröder för att se vad som egentligen är bra, och dålig, med filmen.

En otrolig skildring

Det har funnits fantastiska filmer som skildrar den kriminella livsstilen sedan stumfilmen introducerades på slutet av 1800-talet. Men i den här skildringen blir vi presenterade av något vi aldrig har sett förut – och Scorsese går hela vägen för att visa oss en realistisk bild över vad det innebär att vara medlem i maffian i USA. Sättet han filmer på visar våldsamheterna, visar de positiva, och negativa sidorna. Allt är så perfekt att du glömmer bort att du kollar på en film. Det kommer så naturligt att det är som att du är med i handlingen själv. Det finns en legendarisk scen där kameran åker genom en restaurang, som förstärks av en skarp musik och självklart våldsamheter som får dig att rysa. Vissa hävdar att det inte finns något nytt i den här typer av scener, och det har gjort hundratals sådana långt innan Maffiabröder. Men varje gång man ser om den är det som att man ser filmen för första gången.

Exceptionellt bra

Det finns så många delar som är så exceptionellt bra i filmen men jag måste lyfta i alla fall ett par av dom. De sista 20 minuterna när Halls kropp tillslut börjar att ge upp på grund av alla droger han har satt i sig. Det snabba berättandet kombinerat med kameravinklar som kommer att få dig att tro att du också är hög på droger. En annan otrolig sak Scorsese gör är att ta dig in i karaktärernas liv på en personlig nivå. Men självklart lyfts filmen upp av de fantastiska skådespelarna som är med i filmen. Liotta är perfekt för Hills roll. Och kom ihåg att han måste lyfta upp filmen i sin huvudroll bredvid redan etablerade skådespelare som DeNiro, gör hans framställning ännu bättre. Han fångar den unga, excentriske Hill perfekt, samtidigt som han porträtterar Hill som drogberoende väldigt väl. Även DeNiro gör sin roll utmärkt väl. Han är som vanligt så skrämmande att man knappt vet vad man ska göra av honom. Joe Pesci som vann en Oscar för sin roll, spelar en av de bästa rollerna i sin karriär i Maffiabröder.