Om filmen Avatar

James Cameron är känd för sina överdådiga, episka filmer såsom Titanic, Terminator 2 – Domedagen, Aliens och Avgrunden. Men Avatar är utan tvivel hans mest spektakulära film. Avatar är en av de dyraste filmerna någonsin men är också en av de mest lönsamma. Det kostade över 300 miljoner dollar att producera Avatar och sedan 150 miljoner mer att marknadsföra filmen.  Däremot tjänade Avatar över 2 miljarder dollar. Dessutom satte det en ny kvalitetsstandard för datoranimering i filmer. Eftersom filmen var så populär ville 20th Century Fox filmbolag att Cameron skulle spela in 4 uppföljare.

Stor Hollywood film

Även med Hollywoods mått krävde Avatar filmen massor av resurser. Bara Camerons prov filmklipp gjorde för att bygga intresset från en studio för hans film kostade cirka 10 miljoner dollar. Så det var inte så konstigt att 20th Century Fox var tveksam till att göra filmen. Men filmstudio chefer ändrade sina tankar när de såg att Disney också var intresserad. Plus Cameron hade producerat många mycket populära filmer innan.

 

Cameron arbetade med specialister inom olika ämnesområden för att göra världen Pandora och Na’vi kultur realistiska. Att skapa filmen krävde 2 konstnärliga enheter, en för Na’vi och Pandora miljöerna med sina tillhörande växter och djuren och en för de mänskliga gruvanläggningar och maskinerna. De tillhörande produkterna inkluderade böcker, videospel och actionfigurer. Den franska posten utfärdat till och med ett Avatar-frimärke i december 2009.

Mycket avancerad datorgrafik

Cameron började arbeta med filmens koncept redan i 1994. Men enligt honom var det inte ens möjlig att göra filmen som han ville då. Det krävde mer utvecklad dataprogram och avancerade digitala kameror för att kunna skapa världen Pandora precis som Cameron ville. Det var inte till 2007 att inspelningen började. Med sitt nytt virtuella kamerasystem kunde Cameron redigera sina data animerade figurer i realtid. Den nya 3D digital imaging-tekniken var så avancerad att Steven Spielberg, Peter Jackson och George Lucas också var intresserade av att prova det. Och även om Avatar delvis spelades in i Nya Zeeland och Los Angeles, består över hälften av filmen av datoranimerade scener.

Kritik

Avatar är en visuellt vacker film som var inspelad med avancerad teknik men på andra sätt har filmen helt saknad originalitet. Avatar har kallats en “White savior” (vit frälsare) film där en utomstående kommer till en ny kultur och sedan, efter bara några månader, kan överträffa de inhemska. Avatar har kritiserats för brister av sitt manus som många anser vara på gränsen till plagiat. Cameron själv hänvisar till Dansar med vargar som inspirationskälla. Samtidigt är skurkarna helt generiska utan några personliga egenskaper eller nyanser. Kvaliteten på världs byggnad ligger långt över vad som gäller för handlingar och dialog.

 

I slutändan är Avatar en vacker film som tilltalar mans ögon och öron. Det är ingen slump att filmen fick 3 Oscarspris för sina visuella effekter. Samtidigt som Avatar fick också flera Oscarsnomineringarna för bästa redigering, ljud, film musik och regissör. Och eftersom James Cameron kommer utan tvekan att utveckla historien vidare i uppföljningarna kan man väntar mer originella berättelser i de nya Avatar-filmerna.