Quentin Tarantino

Bakgrund om Quentin Tarantino

Quentin Tarantino är en av världens mest kända regissörer och manusförfattare. Hans filmer är kända för hans kreativa skildring av våld, sylvassa dialoger och fascination av film- och kulturreferenser. Tarantino arbetade i en videobutik i Kalifornien innan han lyckades sälja två manus som blev filmerna True Romance från 1993 och Oliver Stone’s Natural Born Killers från 1994. Under 1992 gjorde han sin debut som regissör med filmen Reservoir Dogs, en våldslysten film om ett misslyckad rån mot en juvelaffär. Två år senare lyckades han etablera sig som en av de största i sin tid med filmen Pulp Fiction. Det var en provocerande film med intressanta sidoberättelser och ett kreativt narrativ som gav honom Palme d’Or under Cannes filmfestival. 1997 släppte han filmen Jackie Brown där vi får följa en flygvärdinna som blir beblandad den kriminella världen. Nyligen fick han ta emot kritik i samband med att Uma Thurma kritiserade hur han behandla skådespelare under inspelningen av Kill Bill. Hur den debatten fortsätter får vi vänta och se.

Hans mest kända filmer

Följande år skrev och regisserade Tarantino filmerna Kill Bill: Vol 1, som släpptes 2003, och Kill Bill: Vol. 2, som släpptes 2004. Centralt i handlingen av de bägge filmerna är den upplärda lönnmördaren – i roll av Uma Thurman – och hennes stävan efter hämnd. Filmerna togs emot med god kritik och fortsättningen för Tarantino blev minst lika lyckad. 2007 släppte han Death Proof. Där fick vi följa en självmordsbenägen stuntman som använde sin bil som sitt främsta vapen. Det var en hyllning till B-filmer runt om i världen, som inte tog sig till fina salarna. Vid sekelskiftets slut producerade och skrev han Inglourious Basterds, 2009, där man får följa en grupp judiska amerikaner som tränas till att döda nazister i det tysk-ockuperade Frankrike. 2012 släppte han Django Unchained som utspelar sig i den amerikanska södern där en befriad slav söker att rädda sin fru från en ondskefull godsherre.

Kill Bill

Hans berättarteknik & populära karaktärer

Quentin Tarentino är känd för hans förmåga att göra vardagliga konversationen otroligt fångande och intressant. Ett exempel är öppningsscenen från den ovannämnda filmen Inglorious Basterds där SS-officeren besöker en fransk jordbrukarfamilj i jakt efter par försvunna judar. Det är en välgjord scen där blandningen mellan formalitet och humor snart övergår in i en mer allvarsam ton. Ett annat exempel är i filmen Pulp Fiction där vi får följa de två lönnmördarna Jules Winnfield och Vincent Vega, spelade av Samuel L. Jackson och John Travolta, ska hämnas på ett en grupp vänner har försökt blåsa sin chef på pengar. I ett citat från scenen citerar han en bibelvers, och avslutar med att skjuta mannen flera gånger på nära håll. Tarantino lyckas skapa karaktärer som är realistiska i sin dialog och hur de för sig, samtidigt som de är otroligt coola. Tänk till exempel på ovannämnda karaktär Jules, men även Dr King Schultz från Django Unchained, eller Mia Wallance från Pulp Fiction.