Robert Altmans bästa filmer

Bra film kan vara bland det bästa som finns men det krävs förstås mycket arbete för att lyckas få till en bra film. Skådespelare hyllas ofta för sina insatser och även om duktiga skådespelare är en stor anledning till att en film blir så bra som den blir så krävs det många professionella personer för att tillslut lyckas få till en riktigt bra film. Den som har stort ansvar för filmen under hela processen är förstås regissören.

För att lyckas som filmregissör krävs det att man är driven samt har en unik stil när man regisserar. Robert Altman var en filmregissör som genom åren lyckades regissera många bra filmer och han har även arbetat som producent och manusförfattare. Han har regisserat filmer som M.A.S.H (1970), Short cuts (1993) och Gosford Park (2001). Av många har han ansetts som en av de bästa filmskaparna genom tiderna och han var en filmregissör som de flesta som älskar film känner till men däremot så kan han vara något mer okänd för allmänheten. Hans filmer är såklart bra och bör hyllas och ses av flera även efter hans död. Altman har genom åren lyckats regissera en hel del filmer men vilken är hans bästa film?

Med många hyllade filmer i bagaget så är det svårt att avgöra vilken film som är Altmans bästa. Det är såklart en smaksak vilken film man tycker bäst om men några av hans filmer har blivit mer hyllade än andra. Fem av hans filmer har imponerat så pass mycket att de blivit Oscarsnominerade vilket är följande filmer: M.A.S.H (1970), Nashville (1975), The player (1992), Short Cuts (1993) och Gosford Park (2001).

Om Robert Altman

Robert Altman föddes 1925 i Kansas i en familj som hade det bra ställt ekonomiskt. Däremot så drack hans pappa mycket och var dessutom spelberoende vilket var något som han själv skulle komma att ta efter när han blev äldre. 1946 gifta han sig för första gången och giftermålet varade fram till 1951. Han och hans fru hade bott i Los Angels under en period men när de skiljde sig så valde Altman att flytta hem till Kansas igen. Han hade vid det här laget börja dricka och han tog dessutom en hel del droger. Trotts hans relation till alkoholen och drogerna så gifte han sig en andra gång 1954.

Äktenskapet varade endast fram till 1957 men under tiden hade paret fått två barn tillsammans. Giftermålet ska ha tagit slut efter att han fått finansiering till sin första film och bestämt sig kort därefter att lämna familjen och åka till Los Angeles där han sedan bodde fram till sin död. Under 50-talet arbetade han främst med tv-serier men under 60-talet började han att tröttna på det och när han 1968 fick chansen att regissera filmen That Cold Day in the Park så var han redo att satsa på att övergå till att regissera filmer istället för tv-serier. 1959 träffade han sin tredje fru som han var gift med fram till sin död 2006, han blev 81 år.