Stanley Kubrick – en unik filmregissör

Stanley Kubrick, föddes 1928 i Bronx, New York. Död 1999 i Harpenden, Storbritannien, där han bodde större delen av sitt liv. Enstöring och egensinnig, missförstådd och geniförklarad.

Ofta både manusförfattare, producent och regissör i sina filmer. Ibland styrde han med järnhand, vid andra tillfällfällen förordade han improvisation. Med filmer som ”2001 – ett rymdäventyr”, ”Clockwork Orange” och ”The Shining” räknas Kubrick som ett av filmhistoriens största namn. Att placera honom i ett filmfack går inte. Han kastade sig mellan olika projekt, olika stilar, miljöer och tidsåldrar. En filosofisk rymdfilm, en skräckhistoria på hotell, ett 1700-tals kärleksdrama, en film om Vietnamkriget. Kubrick upphörde aldrig att förvåna sina beundrare och kritiker.

Perfektionisten

När Kubrick var tretton år fick han en kamera i present. Därmed startade hans intresse för foto. Han försörjde sig under några år som fotograf och kortfilmare till biografer. Hans första dokumentärfilm, ”Day of the fight”, rönte viss framgång. Det blev startskottet för Kubrick som regissör. Kubricks tidskrävande arbetssätt med långa researcher, pedantiska filmande och många omtagningar, medförde att det under karriären resulterade i endast tretton filmer. Av dem räknas minst hälften som filmklassiker. Alla Kubricks filmer utgick ifrån vitt skilda romaner av vitt skilda kvaliteter – Stephan King, Anthony Burgess, Arthur C. Clarke, Vladimir Nabokov.

Många klassiker

”Ärans väg” (1957) är en antimilitaristisk film om västfronten. ”Spartacus” (1960) om gladiatorn som leder ett slavuppror är fortfarande ett måste om Romarriket. Två år senare kom ”Lolita”, om en medelålders man som blir kär i en ung flicka. Filmen censurerades hårt. Kubrick sa att hade han vetat det, hade han aldrig gjort filmen. ”Dr. Strangelove” (1964) med Peter Seller i tre roller, är en film i kalla kriget-andan och kritisk mot kärnvapen. Med denna film skrev Kubrick definitivt in sig i filmhistorien. Den film som kanske mest är förknippad med Kubrick, ”2001 – ett rymdäventyr” (1968) höll först på att knäcka honom. Den sågades sanslöst vid premiären. Folk förstod den inte. Filmen hittade så småningom en ny publik och räknas nu som en av de största filmklassikerna. ”Clockwork Orange” (1971) om Alex som lever för ”ultravåld och Beethoven” mötte också av både ris och ros. I England gav filmen upphov till så mycket moralpanik att Kubrick förbjöd den att visas där så länge han var i livet. 1700-talsdramat ”Barry Lyndon” (1975) är en dyster men mycket vacker film. ”The Shining” (1980) med Jack Nicholson i huvudrollen är ännu en klassiker. Stephan King var så besviken på Kubricks version att han lät boken filmas av mer bokstavstrogen regissör lite senare. Med ”Full metal jacket” (1987) om Vietnamkriget visar Kubrick återigen det meningslösa med krig. Tolv år senare kom ”Eyes wide shut”, ett erotiskt drama med de då äkta makarna Nicole Kidman och Tom Cruise i huvudrollerna. Kubrick dog fyra dagar efter premiären. Han hade då långt framskridna planer på ännu en film – ”A.I. Artificiell Intelligens”. Steven Spielberg, som är en stor beundrare av Stanley Kubrick, slutförde filmen i hans ställe år 2001.Stanley Kubricks stjärna lyser klart på filmhimlen. Hans filmer har inte sällan blivit sågade av filmkritiker vid premiärtillfällena, men har vunnit erkännande med tiden. Kubricks beundrare har däremot varit mer trogna och de flesta av Kubricks filmer har blivit kassasuccéer. Och fortfarande hittar hans filmer nya fans.

Perfektionisten