Steven Allan Spielberg – en fantastisk filmregissör

Steven Spielberg är den av de filmregissörer som har haft mängder med filmer som har visat på fantastiska resultat. Den första filmen han som blev riktigt stor och var den som han slog igenom med var Hajen som kom ut 1975. Det var inte bara filmen i sig som blev en succé utan Spielberg lyckades med filmen lansera den i ett helt nytt koncept och det kom sedan att bli en ny stil i Hollywood. Den här filmen kom att sätta rekord och ett av dem var i hur mycket inspelade pengar som en film har lyckats få ihop. Hela 100 miljoner dollar lyckades Hajen dra in.

Spielbergs imponerande lista på regisserade filmer

När man börjar räkna upp de filmer som Steven Spielberg har regisserat är det en imponerande lista man får fram. På 80-talet regisserade filmer som tre av Indiana Jones-filmerna och den storslagna filmen E.T. Under 90-talet fortsatte han att regissera nya storslagna filmer med bland annat Jurassic Park och Menige Ryan, men den film som vunnit både flest priser och tittarnas röster är Schindler´s List som kom ut 1993. Den belönades med hela sju Oscar vilket är rekord. Filmen handlade om en tysk affärsman som räddade judar under förintelsen. Under 2000-talet har han regisserat filmer som Världarnas kris, The Terminal och den sista av Indiana Jones-filmerna. Tittar man närmre på hans statistik hittar man att han sex gånger har blivit nominerad som bästa regissör till en Oscar och två av dem har han vunnit. Han är dessutom den regissör som genom tiderna vars filmer har genererat högst intäkter. Den som har dragit in mest är Jurassic Park, vilket är lite oväntat med de andra stora filmer han regisserat. Rekordfilmen har dragit in hela 920 miljoner dollar. Förutom att vara Spielbergs intäktsmässigt bästa film hamnar den på en nionde plats på listan över de filmer som har dragit in mest pengar.

Spielbergs imponerande lista på regisserade filmer

Spielberg började med film i unga år

Intresset för att regissera Schindler´s list kan man tro kommer lite från hans judiska påbrå. Han växte upp i en familj som var judisk-amerikansk. Efternamnet har sina rötter i hans ursprung från 1600-talet i Österrike där hans ungerska släktingar bodde. Staden de bodde i hette Spielberg och det är därifrån efternamnet är hämtat. Filmintresset hade han med sig sedan unga år och när han var tonåring producerade han redan filmer. Tillsammans med sina vänner var det åttamillimeters-filmer som de gjorde. När han var 21 år debuterade han på vita duken med en kortfilm som han hade gjort. Den hette Amblin och namnet på hans produktionsbolag hämtade han härifrån och döpte till Amblin Entertainment. I början av karriären var det tv-serier han regisserade samtidigt som han gjorde olika produktioner för TV. Den första spelfilm han kom att regissera var filmen Duellen som kom ut 1971. Det är en man som är ute och kör på vägar och under tiden blir trakasserad av en långtradare. Den här filmen har kommit att bli en kultklassiker. Det är mycket genom hans karriär som har hjälpt till att göra honom så stor som han har kommit att bli.