Svenska regissörer

Vilka är dom svenska regissörerna som alla känner igen? Det finns faktiskt ett flertal! I denna artikel kommer vi att behandla detta område samt berätta mer om vad regissören gör. Dom allra största regissörerna är:

  • Alexandra Therese Keining
  • Måns Mårlind & Björn Stein
  • Johan Kling
  • Babak Najafi

Men det finns många fler såsom Lisa Aschan, Ruben Östlund och Tomas Alfredson. Det som dock är gemensamt med dom är att dom är svenska regissörer som de allra flesta filmintressenter känner till eller åtminstone sett en film av. Det är många som vill bli regissörer och ser det som ett stort karriärsteg inom filmvärlden. Men vad krävs och vad gör en regissör egentligen?

Om att bli regissör

Även om de kanske inte visas framför kameran, är regissören en av de viktigaste personerna i en filmuppsättning. De gör mer än ropar “action” och “cut” bakom kulisserna – de är personen som bestämmer den kreativa visionen och tar alla de största besluten.

Vad är en regissör, egentligen?

En regissör är en person som bestämmer den kreativa visionen för en film, tv-show, spel, kortfilm eller annan produktion. De har fullständig kontroll över ett projekt. Förutom att de har ett starkt grepp om materialet måste de också ha en personlig eller emotionell koppling till det.

Vad gör en regissör under förproduktionen?

Vad gör en regissör under förproduktionen?
Vad gör en regissör under förproduktionen?

Sätter ihop ett team – De första du behöver är en linjeproducent, produktionsdesigner, platschef, kinematograf och assistentdirektör. Skapa en vision för filmen och kommunicera den till de involverade – Skapar ett visuellt språk för filmen genom att skapa en story och fyller den med referensbilder för att skapa en perfekt sammansatt film.

Diskuterar sin vision med varje nyckelpersonal individuellt – regissörens vision påverkar varje avdelning på olika sätt. Om du till exempel säger “Jag vill att det ska känns som att karaktären är isolerad” påverkar det objektivval, belysning och musik. Man måste som regissör lära sig att tala språket på varje nivå så att man framgångsrikt kan kommunicera vad du behöver av respektive. Fatta beslut – Du kan ändra många av dina beslut på vägen, men filmning är det minst flexibla när det gäller att göra ändringar i sista minuten. Innan man provskjuter en skådespelare är det viktigt att dom förstår historien du berättar.

Hur blir du regissör?

Många studenter studerar denna konstform via grundutbildningar på universitetet. Många Hollywood-regissörer har en regissörsexamen från ett ackrediterat regi-program i New York eller Los Angeles, som:

MFA i filmskapning

MA i film- och medieproduktion

BA i filmskapande

Att ha en examen är viktigt, men för att få ett betalt jobb som regissör måste du faktiskt bygga erfarenhet av att leda projekt. När ditt arbete får uppmärksamhet och beröm kan du ta hjälp av en agent som hjälper dig att hitta större möjligheter.

Många regissörer börjar med att arbeta på en film som praktikant eller motsvarande samtidigt som de leder sina projekt vid sidan av. Med detta får du en bred erfarenhet. Med detta så önskar vi dig lycka till i filmkarriären.