Våra favoritfilmer från 90-talet

Om 1970-talet var en era av häpnandsväckande kreativitet släpptes de första filmerna under 80-talet som kan benämnas som riktiga storsäljare. 1990-talet däremot. Ja, där såg vi en blandning av både 80- och 90-talet, som resulterade i filmer med stor budget och som sålde ännu större. Men vi såg även de skämtsamma och nytänkande filmerna som blev rena kultfilmer. I den här artiklen kommer vi att lista några av våra favoritfilmer från 90-talet. Och vi börjar självklart med en klassiker. I den här artikeln kommer vi att skriva om Maffiabröder, Schindler’s List och The Truman Show. Där alla tre visade varför film från 90-talet kom att stanna som några av vår tids klassiker.

Våra favoritfilmer från 90-talet

Maffiabröder – en skildring av organiserad brottslighet

Det är svårt att slå en riktigt bra film om maffian. Och den här är en av de absolut bästa. Liotta, De niro och Perci lyser upp under Scorseses regi vilket ger oss en fantastisk skildring av maffiamedlemmars livsstil. Våldsamheterna, upp- och nedgångarna och självklart de stundvisa glamorösa scenerna. Maffiabröder togs emot med ros av kritikerna och låg som grund för Scorseses filmer Casino och The Departed. Få filmer, om ens någon, lever upp till att porträttera den organiserade brottsligheten i USA som Maffiabröder. Vissa skulle gå så långt att hävda att inte ens Gudfadern lever upp till samma nivå – även om de två inte går att jämföra på samma sätt.

Schindlers’ list – ett porträtt av Oskar Schindler

Steven Spielberg är en av världens mest kända regissörer idag och och producerat filmer som Jaws, E.T och Saving Private Ryan. Under början av 90-talet hade han spenderat över tio år åt att fundera över om han skulle ta sig an historian om Oskar Schindler. En tysk affärsman om under andra världskriget spenderade sitt inflytande åt att rädda judar från koncentrationsläger. Filmen Schindler’s släpptes 1993 och kom att ta världen med en storm. Ett mästerverk som i slutändan vann 8 Oscars. Men framför allt etsade det sig fast ett minne hos all oss som har sett filmen. Sedan Schindler’s List har många filmer och TV-serier som skildrar andra världskriget släppts men få lever upp till samma kvalitet som Schindler’s list.

The Truman Show – vad skulle du göra om ditt liv var en reality show?

Vad skulle du göra om du en dag insåg att hela ditt liv var platsen för inspelningen av en TV-serie som aldrig tog slut – och du hade huvudrollen? Det finns få filmer som är så inflytelserika att de får en psykologisk diagnos utnämnd efter sig själv. Psykologen Joel Gold, berättade 2008 att han hade försökt behandla 8 patienter som var övertygade om att deras liv var en reality TV-show, och därav myntades diagnosen Truman Show-inbillningen. Jim Carrey axlar huvudrollen i filmen där han spelar Truman Burbank, en stjärna i sin egen reality TV-show sedan födelse. Ett komiskt drama där man får följa Burbanks strävan efter ett liv utanför sin egen stad. Där TV-producenten av program gör allt för att förhindra hans önskan att lämna bubblan.