Walt Disney – förändrade filmvärlden

Idag är det får personer runt om i världen som inte känner igen namnet Disney även om det har kommit att bli mer förknippat med varumärket Disney än grundaren av det. Walt Disney var mannen som på sitt sätt kom att förändra filmvärlden genom att skapa fantastiska animerade filmer.

Walt Disney i början

Walt Disney föddes 1901 i Chicago. I början av hans liv bodde han inne i staden, men familjen kom efter något år att flytta ut på landet. Här hittade Disney sitt intresse i djur och började allt eftersom att teckna av dem. Familjen bodde på bondgården i några år för att sedan flytta vidare till Kansas city där han utvecklade ett intresse för järnvägar. Även om det låter som en väldigt bra barndom hade han en hård uppväxt med en far som ofta misshandlade sina barn. Många gånger trodde Disney att han var adopterad eftersom han fick lida och bli så svårt misshandlad, men det är något som man senare har kunnat dementera. Glädjen i att rita och måla kunde ändå inte hans far ta ifrån honom och helst ritade han av djur i olika former. Det här höll han undan för sin far som ansåg att teckning i alla former var opassande och kanske var det på grund av att han fortsatte teckna som han fick lida lite extra av misshandeln. När han var 14 år lyckades han börja studera inom konst på Kansas City Art Institute. Bara två år senare förfalskade han legitimationen och anmälde sig som frivillig för att köra ambulans åt Röda Korset  under första världskriget i Frankrike.

Disney hittar till den animerade världen

Två år var han borta och 1919 kom han tillbaka till USA. Han började nu jobba åt en konststudio och i början arbetade han med att göra skämtteckningar. Filmvärlden hittade han till genom att han anslöt sig till ett företag som gjorde tecknade reklamfilmer. När han jobbade här träffade han Ub Iwerks, en kompanjon han kom att jobba med fram till hans död. Nu började han lära sig mer om att skapa animerade filmer. Det första han gjorde var att skapa satiriska filmer. Han kallade dem Laugh-O-gram och de sålde han till en biograf i närheten. De nådde framgång och det gjorde att Disney fick blodad tand och fortsatte jobba med animationer genom att bilda ett eget bolag 1922. Namnet blev detsamma som han kallat filmerna. Laugh-O-Gram Studio gick dessvärre i konkurs inom ett år och succén uteblev. En konkurs var inget som hindrade honom att fortsätta med den han älskade och hade passion för. Han flyttade till sin farbror som bodde i Los Angeles och efter en tid hade han lyckats övertala honom att bygga en animationsateljé i garaget. Disney hade sedan tidigare påbörjat ett projekt som han nu fortsatte på. Det var Alice´s Wonderland, Alice i underlandet. Det här kom att bli början på Walt Disneys stora karriär. Tillsammans med hans bror startade han företaget The Disney Bros. Cartoon Studios och med i bolaget hade de även Ub Iwerk. Tillsammans producerade de en serie med Alice i underlandet.

Disney hittar till den animerade världen