Woody Allen

Denna fantastiska man föddes i Brooklyn, New York, USA den 1:a december 1935. Hans namn var då Allan Stewart Konigsberg. Hans mor var en judinna och invandare från Österike, och hans far var också jude men med rysk härkomst. Han hade två hobbyer som han fortfarande sysselsätter sig med än idag. Den ena var att syssla med magiska trick och det andra var att spela klarinett. Han började sin karriär så smått genom att skriva skämt för en lokaltidning när han var 15 år gammal. Det tjänade han cirka 200 dollar i veckan på. Lite senare fick han skriva skämt för shower istället men tyckte inte att det gav honom själv något. Hans två agenter som hette Jack Rollins och Charles Joffe tyckte det var bättre för honom att göra stand-up. De lyckades övertala honom till det och han fick skriva och berätta sina egna skämt. Men det var inte lätt att övertala honom då han hade en fruktansvärd skräck att stå på scen inför publik. Han tyckte det var så jobbigt att han höll för sina öron var gång publiken applåderade hans skämt. Men med tiden lärde han sig att acceptera det och han blev så småningom en framgångsrik stand-up komiker. Efter ett antal år med detta så blev han erbjuden att skriva ett manus till Warren Beatty.

Filmkarriär

Filmen som kom fram från detta manus hette, Hej, pussycat. Den blev till 1965 och Woody Allen hade även själv en mindre roll i denna produktion. Efter detta insåg Woody Allen själv att han villa ha fullständig kontroll över produktionen av en film. Hans absoluta regidebut fick han efter filmen, Ta pengarna och stick! Han lyckades i princip producera en film om året och ofta var han själv en av aktörerna i filmen. Under tiden skrev han även komedi böcker och många pjäser blev det också.  Hans mest kända romantisk komedi är utan tvekan, Annie Hall, som kom 1977. PÅ klar andra plats ligger definitivt filmen, Manhattan, från 1979. Både hans stil och hans berättelser har ändrats genom åren så har hans behärskande av filmskapning och hans syn på konst gjort honom till en av de bästa filmskaparna i vår tid. Det finns en del egenskaper som inte har förändrats genom tiderna. Det är hans tjocka svarta glasögon, som hänger kvar sedan 1960-talet och hans frisyr som fortfarande är den samma efter alla år. Dessa saker har blivit ett kännetecken för Woody Allen. En annan sak är att nästan alla hans filmer utspelar sig i New York City.

Woody Allen
Woody Allen

Familj

1056 gifte Woody Allen sig med Harlene Susan Rosen. Deras äktenskap varade i sex år. Därefter dröjde det tills 1966 då han gifte sig med Louise Lasser. Men inte heller detta äktenskap varade speciellt länge. Skilsmässan kom redan år 1970. Bägge dessa äktenskap förblev barnlösa men däremot hade han adoptivbarn sedan tidigare och sin egen son som han fick tillsammans med Mia Farrow som han hade ett längre förhållande med. Men de var aldrig gifta. Efter en tid mötte han Soon-Yi Previn och år 1997 den 22 december gifte Woody Allen om sig igen. Detta äktenskap resulterade i två nya adoptivbarn och Woody Allen är fortfarande lyckligt gift.